Medunitsa officinalis: användbara egenskaper och beskrivning

Medunitsa - mycket anspråkslös men ganska snygg och attraktiv växt. Många typer av Lunus visar starkt sin skönhet från början av våren till sen höst.

Anläggningsbeskrivning

Växten är en medunitsa (dess beskrivning ingår i den botaniska klassificeringen) - av västeuropeiskt ursprung. Det är ett ständigt gröna rhizom ständigt. Tillhör kategorin borage. Distributionsområdet för lungfisk är barrträd och bredbladiga, sommargröna skogar på Eurasiens kontinent. I den naturliga miljön bor i separata grupper i skogen, bland små buskar och träd.

Medunitsa medicinska växt är aen graciös busk med exakt stående, 30 centimeter stam täckt med en fjäder av körtelmjuka hår. Lövverket på roten är långhårig, pubescent med ett tjockt, mjukt, flätigt lock. Bladen är liknade i form av en ellipsa, men variationen i variationerna påverkar deras konfiguration. Vissa är mindre, andra är större. Bladen av stammen sessil - liten och skarp. Olika arter varierar från 12 till 70, men de är nästan inte bevarade i rena termer, vilket hindras av hög pereopolyaemost. Detta förklarar bristen på en tydlig strukturering av arter.

Vegetation, färg

Blomningstiden för lungwort faller på tidigt,stormig vår och varar ungefär en månad. Blommorna i medunitsa uttrycker de dubbla formationerna av små krullar tätt samlade på toppen av stammen. Corolla av en sådan blomma är vanligtvis trattformad. Det finns två typer av blommor. Vissa kännetecknas av små, korta ståndare dolda i deras djup, och samtidigt framträdande från corolla av långa pistilkolumner. Andra har motsatt struktur - korta pistlar med långa ståndare. Dessa särdrag hjälper ofta att undvika autogamy, gör korspollination effektiv.

En karakteristisk egenskap som särskiljer Lungwortens blomma,uttryckt i det faktum att en växt samtidigt kan ha både blå och rosa blomställningar. På grund av detta föddes en legend om den enhetliga motsatsen hos det manliga och kvinnliga. Trots det är rosa och blå blommor samtidigt i en blomställning lätt förklarad av den vetenskapliga världsöversikten.

Cellformationer innehåller lungfiskpigment av specialplanta ursprung, de så kallade antocyaninerna. De färgar bladytan med en lämplig färg och ändrar den under inverkan av en syra som är närvarande i cellvätskan. I unga blommor, högre surhet, orsakar dess effekt på anthocyaniner rosa, och hos vissa arter, även röd pigmentering.

Processen med blomstervisning leder till en minskningsyrahalten i saften, reagera anthocyaniner svagare, blå färg förekommer gradvis. Detta kan bekräftas och demonstreras experimentellt: kronbladet, blått, kommer att bli rosa om de droppas med ättiksyra. Blomningen av lungfisk (foto) slutar med bildandet av ett stort antal eleganta blommor och löv.

De lägger till en bild av obeskrivlig skönhet från olika färghöjdpunkter och fläckar.

Dekorativa funktioner

Uttalade dekorativa av denna växtorsakar ökad intresse och uppmärksamhet trädgårdsmästare. Européerna (särskilt britterna) och amerikanerna organiserade ett stort antal klubbar av looning fans. Den synliga omöjligheten att skapa nymodig, ovanlig, motbevisas av valet av färska nya sorter och ökar deras mångfald från år till år. Förfinningen av gränsen vid bladets kanter, sølvfärgade fläckar och nyanser, storlekar och en palett av blommor leder till förvåning.

Medunitsa medicinska böterväxt honung med en trevlig söt smak. Därför flyger många insektbestämare på lukten. Flytta från en blomma till en annan, bär de pollen. Särskilt älskad är den nektarrika lungwort, bin och humlebees. Myror tar bort köttiga tillsatser av mogna frön, så de bidrar till spridningen av växten över stora avstånd.

Jord, gödselmedel, bevattning

Växten tolererar inte värme, kräverobligatoriskt vattendörande väder. För tillväxt mest lämplig loamy, liksom sandig lossad jord, mättad med humus. Top dressing appliceras en gång på sommaren, mestadels i mitten av säsongen, när nytt löv växer aktivt. Används även komplex mineralgödsel. Sammansättningen av 10 liter vatten bör innehålla minst 20 g av substansen. Denna volym appliceras på varje kvadratmeter plantager. Om det finns ett behov förkortas de övervuxna skotten.

Vård, förberedelse för vinter

Den mest bekväma blomman känns isval, skuggig plats. Växtvård kräver regelbundet avlägsnande av gamla, döda och skadedjur. Växtens växande område måste rensas av skräp, ogräs, olika skräp. Marken måste dräneras, det är omöjligt att förhindra stillastående vatten. Förberedelse av kulturer och hybrider av lungfisk för vinterperioden kan begränsas till skydd av växter, fallna löv och mulching dem med torv.

Reproduktion, transplantation

Reproduktion finns i klustergruppen ochplanterar också frön. Ett djup med exponering av ett intervall på minst 5-8 cm appliceras på plantorna. Det är mer lämpligt att utföra krossning och transplantation av medunitsa under perioden juli till augusti. Detta görs efter att växten har bleknat, det gamla lövverket har dött, nya försäljningsställen kommer att utvecklas. Samtidigt förkortas rötterna, växten är planterad i jordmjölk humus. För att undvika överdriven och snabb förlust av fuktighet, täcker det plantade materialet ett tag med en skyddande film.

Användning av

De dekorativa egenskaperna hos lungwortens gräs används.för dekoration av steniga områden, gränser för gränser, grupp- och mixborrkompositioner. Olika typer av lungwort växter används i landskapsdesign, arrangemang av vanliga trädgårdar och parker, dekorerar lokala områden. I Västeuropa, särskilt i Storbritannien, används lungwort inte bara som prydnadsföremål, men också som grönsak. För att ge liv till unga skott i början av våren, samlar lungfiskstärkelsen stärkelse i rotformationerna och förbereder sig för vintern. Denna kvalitet återspeglas i lungwortens ljuva smak. Sallader, olika soppor, potatismos är gjorda av den. Ett exempel är den populära salladen med kryddig sås: kombinera den hackade massan med finhackade lök och kokta potatisar, krydda med salt och peppar. Tillsätt varm tomatsås, mixa. Som en vinterbiljett medunitsu salt, håll i en kall plats eller kylskåp.

Sjukdomar och skadedjur

Under den våta, kalla perioden kan lungwort varapåverkas av pulverformig mögel. Bland de skadedjur som påverkar växten utgör sniglar och sniglar det största hotet. Deras livscykel sker i våta, skuggade förhållanden, som liknar växthöjdsförhållandena hos växten. De smittar medunitsu, bildar luckor i lövverket, skrapar ytskikten från stammen, smittar på stammen, förstör plantorna.

Egenskaper och egenskaper hos arter

Växten Lungwort, vars sorter är ganska många, har ljusa, karakteristiska arter.

Medunitsa socker bor i Frankrike och Italien,sprida sig i skogen av stora, vintergröna mattor. Denna art är förfader till många avelsorter. Dess skillnad är de mattgröna bladen i en stor, oval form med silverfärgade fläckar som skapar illusionen av frost.

Medunitsy obscure - den vanligasterepresentant för Rysslands mitt. Denna växt är väldigt vacker i blomningsfasen, men är inte populär hos uppfödare. Blommorna är mestadels lila, men det finns vita exemplar.

Medunitsa läkemedel som mycket liknar medunitsaoklart, men det finns en skillnad i löven - de är i ljusa fläckar. Området för uppgörelsen av medicinska medunitsi börjar i Västeuropa och slutar i Sibirien. I plantskolor finns det eleganta sorter av denna växt med ljusblå, blekrosa och vita blommor.

Arter som sällan finns i vild form - lungwortFilyarskogo. Detta är en längsta lista representant för Karpaternas skogar. Han tar aktivt rot i trädgården, växer, täcker jorden med en tät matta med glänsande ljusgröna löv. De första dagarna i maj präglas av utseendet av ljusröda blomställningar som blommar generöst fram till de första dagarna i juni.

Vackra, men sällsynta arter - en honungliknande medunitsa. Distribueras i bergets bushy kustkajke (upp till 1500 m över havet) floder av Apennines halvön. Dess funktioner inkluderar lansettliknande form av löv, som når 20 cm i längd. I takt med att lövväxten växer, smälter vita silverblottar i en fast vit-silvermassa. Med början av den första vårvärmen visas en purpurfärgad blomma.

Den medunitsa röda är också en hög bergsutsikt. Habitat - bok- och tallskogar i bulgariska, albanska och ungerska bergsområdena. Avviker långvarigt, blommar med ljusröda blommor. Ljusgröna, bristiga blad ger en solid täckning över marken, upp till 30 cm lång. Det är den mest tidiga blommande arten av alla sorter.

Mest attraktiva blomma av skogsflora till högerMedunitsa anses vara den mjuka. Den växer långsamt och bildar täta buskar upp till 55 cm långa. Blomman är brett bosatt i europeiska, kaukasiska, dzungariska, Altai skogsmarker. En strikt, tät busk med silverfärgat lövverk, under perioden april-maj, är dekorerat med flera blomställningar av blåttlila nyanser.

Användbara egenskaper

Medunitsa-växten är rik på spårämnen,Detta gäller särskilt för mangan. Man tror att växtbaserade infusioner av Lungwort reglerar det endokrina systemet, förbättrar blodbildning, har antiinflammatorisk, hemostatisk effekt. Sedan antiken har lungfiskens löv använts vid behandling av lungsjukdomar. Folkmetoder för växtbaserade läkemedel Lunitsya sprids till lungsjukdomar, lung- och gastrointestinal blödning, njursinflammation, purulenta sår, abscesser, sår.

Behandlingstid med medunitsy medicinolika och beroende av sjukdomsförloppet, dess svårighetsgrad. Recepten är ganska enkla -0,5 liter kokande vatten med två matskedar pulveriserad torr massa infunderas i 2 timmar. Oral administrering av tre gånger en halv kopp infusion en halvtimme före måltid. För extern användning är tinkturen också beredd, men mängden ört ökas till 4 skedar. Bland förfarandena komprimeras olika hygieniska åtgärder. För att läka öppna och purulenta sår används krossade löv och färsk juice av medicinsk lungfisk.

Trots medunitsa fördelaktiga egenskaper,modern traditionell och vetenskaplig medicin, används de inte. Fall av biverkningar från medicinsk användning av lunglådan är inte registrerade, men användningen av lunglådan under graviditeten, med trombos och ökad blodkoagulering och njursjukdom är kontraindicerad. Den enda nackdelen med medunitsya kan vara omöjligheten av dess användning på grund av individuell intolerans och personens egenskaper.